Witam, Mam problemy z wysyłaniem powiadomień na serwery hotmail.com, powiadomienia nie dochodzą, maile również. Wraca mail z błędem 550 SC-001 (SNT004-MC3F54) Gdzie można to odblokować ? Dzięki za info,
@alcema.cc podobny komunikat błędu był poruszany w tym temacie na naszym forum: https://forum.home.pl/threads/czarna-lista-hotmail-com.1509/ Spróbuj wysłać zgłoszenie do Microsoftu z prośba o zdelistowanie Twojego adresu z ich czarnej listy. Poniżej krótka instrukcja jak uzupełnić formularz z prośbą o zdelistowanie. W polu Contact Name: Nazwisko lub Nazwa firmy. What domain are you sending to? wpisujemy na jaką domenę była realizowana wysyłka. W Twoim przypadku należy najprawdopodobniej wybrać: hotmail.com. Contact e-mail address: Dowolny mail w domenie, z której klient wysyłał wiadomość i dostał zwrotkę o odrzuceniu. What domain are you sending from? wpisujemy domenę, z której wysłałeś wiadomość i dostałeś zwrotkę o odrzuceniu. How would you describe your company or yourself? wybierz opcję: Customer of an ISP other than Windows Live Hotmail. Outbound IP(s) or range(s): wpisz adres IP swojego serwera w home.pl. W otrzymanym komunikacie błędu (po wysłaniu wiadomości e-mail), powinieneś znaleźć taki fragment: Code: by sklepXXXXXX.home.pl (89.XXX.XXX.XXX) with SMTP (IdeaSmtpServer 0.81) Wstaw w polu Outbound IP(s) or range(s) adres IP, który znajduje się w nawiasie: (89.XXX.XXX.XXX) Is your server dedicated or shared? wybierz opcję: Dedicated Copy and paste any error messages: Wklej w tym polu pełną treść zwrotki, którą otrzymałeś, czyli przykładowo: SC-001 (BAY004-PAMC1F7) Unfortunately, messages from XXX.XXX.XXX.XXX weren't sent. Please contact your Internet service provider since part of their network is on our block list. You can also refer your provider to http://mail.live.com/mail/troubleshooting.aspx#errors Provide the URL of your web site: wpisz w tym miejscu domenę, z której wysyłasz. Przepisujemy kod captcha z obrazka i klikamy przycisk „Submit”, aby wysłać zgłoszenie zdelistowania do Microsoftu.
Po wysłaniu zgłoszenia o zdelistowaniu Twojego adresu IP z czarnej listy Microsoftu, wysyłka powiadomień na serwery hotmail.com powinna być możliwa.
Dzięki, mam tylko problem z IP serwera - w mailach wracajacych nie mam tego fragmentu o którym pisałeś wcześniej: wpisz adres IP swojego serwera w home.pl. W otrzymanym komunikacie błędu (po wysłaniu wiadomości e-mail), powinieneś znaleźć taki fragment: Kod: by sklepXXXXXX.home.pl (89.XXX.XXX.XXX) with SMTP (IdeaSmtpServer 0.81) Skąd wziąć to IP ?
Możesz spróbować znaleźć adres swojego serwera w nagłówkach wiadomości lub napisać mi w wiadomości prywatnej tutaj na forum, na którą skrzynkę e-mail otrzymałeś zwrotkę, w odpowiedzi podeślę Ci adres IP, który należy podać we wskazanym polu formularza.
Odpisałem w wiadomości prywatnej, podając adres IP, który powinieneś wpisać we wskazanym miejscu formularza.