ROZWIĄZANE Joomla - czysta instalacja z autoinstalatora

Dyskusja w 'WordPress, Joomla!, PHP, HTML, CSS' rozpoczęta przez użytkownika MałgorzataK, 23 Listopad 2016.

1. MałgorzataK

MałgorzataK Bystrzak

Docenione treści:
    5
    Witam
    Zainstalowałam właśnie z autoinstalatora Joomlę. Na pierwszy rzut oka jest ok, ale nie mogę nic zmienić czy dodać. Loguję się jako administrator i np. próbuję dodać nowego użytkownika - klikam Zapisz czy Zapisz i Zamknij i ... nic. Działa jedynie przycisk Anuluj. Zainstalowałam język polski - jest ok. Chciałam instalować rozszerzenia - kliknęłam Dodaj kartę i mam biały ekran. Chcę modyfikować szablon - brak widoku katalogów i plików. Przykład w załączniku.
    Prawdopodobnie o czymś zapomniałam, małym acz istotnym - POMOCY.

Załączone pliki:

• joomla.png
      joomla.png
      Rozmiar pliku:
      276,6 KB
      Wyświetleń:
      585
  2. jedrus

jedrus Bystrzak

Docenione treści:
    11
    @MałgorzataK, a może "rozszerzenia" -->> "Szablony" i tu, w prawym górnym są "opcje". Po rozwinięciu trzeba ustawić na włączony i wtedy widać pozycje szablonu. Ja nie bawię się z instalatorem (chyba ze trzy porażki) i jadę via ftp.

Ostatnia modyfikacja: 23 Listopad 2016
  3. MałgorzataK

MałgorzataK Bystrzak

Docenione treści:
    5
  4. jedrus

jedrus Bystrzak

Docenione treści:
    11
    Teraz zauważyłem i zmieniłem wpis.:) Widać już pozycje szablonu..??

5. MałgorzataK

MałgorzataK Bystrzak

Docenione treści:
    5
    Niestety nie. :( U mnie ogólnie nie działa przycisk Zapisz, tzn. naciskam ale nie daje to żadnego efektu. Problem jest natury bardziej ogólnej a nie szablonu. Może gdzieś jakieś uprawnienia do katalogów?

6. casar

casar Profesjonalista

Docenione treści:
    135
    Sugeruję sprawdzić działanie strony po zmianie typu przekierowania domeny na podkatalog bez separacji serwisu.

7. MałgorzataK

MałgorzataK Bystrzak

Docenione treści:
    5
    @casar - próbowałam i "z separacją" i bez separacji - efekt był ten sam.
    Zmieniłam teraz przeglądarkę z Chrom na Safari i jest ok (póki co).

8. jedrus

jedrus Bystrzak

Docenione treści:
    11
    Hmmm trudno pomóc nie widząc wiec może tak:
    - "System" - "odblokowanie" i przy okazji opróżnianie i usuwanie przestarzałych.
    - "Rozszerzenia" "instalacje" i tu "aktualizowanie", "wykrywanie" , "baza danych" i "ostrzeżenia". Jeżli jest TAM cos do zrobienia to trzeba zrobić i powinno ruszyć.

9. jedrus

jedrus Bystrzak

Docenione treści:
    11
    @MałgorzataK, brawo!!! Widzę że coś się dzieje na stronie więc zapytam co było nie halo..???

10. Mariusz

Mariusz pomoc.home.pl Moderator forum

Docenione treści:
    302
    @MałgorzataK zainstalowałem przed chwilą testową Joomlę na swoim serwerze i wszystko wygląda dobrze (panel administracyjny dobrze mi działa). Trzeba pamiętać, że Joomla instalowana z autoinstalatora nie instaluje tak zwanych przykładowych danych. Otrzymujemy czystą Joomlę, bez pozycji menu, bez artykułów, bez kategorii, bez większej ilości modułów, z zainstalowanym prostym szablonem. Teraz należy dostosować Joomlę do własnych potrzeb, dodając te wszystkie elementy za pomocą panelu administracyjnego Joomla.

11. MałgorzataK

MałgorzataK Bystrzak

Docenione treści:
    5
    @Mariusz - to wiem, trzeba Joomlę uzupełnić treścią. Ale są przecież przykładowe szablony i tu nie widziałam plików, które normalnie powinny się pojawić. Co więcej - nie można było dokonać żadnych zmian - "martwy" przycisk Zapisz.
    Najważniejsze, że już wszystko jest ok i działa.
    @jedrus - co było nie tak? Do końca nie mam pewności. Zrobiłam 2 rzeczy: wyłączyłam separację katalogu i zmieniłam przeglądarkę. "Nowa" chwyciła od razu, Chrom od rana też "już przejrzał na oczy" ;) i działa poprawnie. Być może "czysta" przeglądarka od razu ściągnęła sobie poprawne ustawienia a Chrom musiał je odświeżyć (choć teoretycznie wyczyściłam cache). Nie mam już siły dochodzić co było - grunt, że działa i muszę szybko postawić serwis od nowa. Dzięki za kibicowanie ;)

Temat uważam za zamknięty - @Mariusz - możesz ustawić na rozwiązany. - Zmiana - nie można

Za szybko - na Chrom'ie znów nie działa. Na Safari jest ok. Chrom i inny komputer - działa poprawnie.
    Zastanawiam się czy to aby nie jest kwestia mojej niedawnej "walki" z certyfikatem SSL. Miałam podobnie, że na jednym komputerze, na tejże przeglądarce trzeba było ręcznie zmienić, pozostałe komputery/przeglądarki - jakoś sobie poradziły. Poddaję się, muszę stawiać serwis.

Ostatnia modyfikacja: 24 Listopad 2016

Poleć forum znajomym