Dzien dobry, rozwazam zakup szablonu graficznego ktorego demo znajduje sie pod adresem: http://click-szablon28.home.pl/ Niestety demo nie daje odpowiedzi na moje pytania, a sam szablon bedzie dla mnie bezuzyteczny jesli nie bedzie w nim rozwiazan, ktorych potrzebuje. Moje pytania dotycza rozwiazania, ktore istnieje w tym szablonie po nasunieciu kursora na "Owoce" i na "Menu" w pasku ponizej glownego slidera. Moje pytania: - Czy tak funkcjonujace menu (rozwijajace sie) mozna skonstruowac by dzialalo nie tylko w oparciu o kategorie w sklepie? Mam na mysli np wysuwane podzakladki dla kategorii " O firmie" gdzie znajdowaloby sie "Dojazd", "Historia" itp. - Co sie stanie jesli podkategorie (Jak w przypadku Menu>Owoce>Cytrusowe) rowniez maja podkategorie? Czy menu rozwija sie dalej czy ma tylko okreslony poziom "glebokosci" - Mniejszy priorytet: czy da sie ustawic to rozwiazanie tak, by dzialalo po kliknieciu, a nie po nasunieciu myszki? Przepraszam jesli pytanie jest banalne, sam bym to rozwiazanie przetestowal jednak wg. obslugi klienta nie ma mozliwosci udostepnienia testowo szablonu nawet na dobe wiec nie mam pojecia jak dziala on w praktyce przy wspomnianych wyzej problemach.
z tego co ja się orientuję menu rozwija się dalej wraz z podkategoriami jako, że jest to standardowe menu sklepowe jedynie ze zmienionym kolorem nie ma opcji zagnieżdżenia podstron o firmie itd czyli stron informacyjnych Prócz zmodyfikowanego czarnego paska z menu i dodanych kostek na produkty jest to standardowy wygląd więc zadziała identycznie jak on. Prosiłbym jednak o potwierdzenie kogoś kto ma do tego wyglądu dostęp.
Idac tym tokiem rozumowania - czy utworzenie normalnych podkategorii i umieszczenie w opisie podkategorii informacji ktore chcialbym zawrzec moze pozwolic na uzyskanie efektu ktory mnie interesuje? Wszak moge dodawac do opisu podkategorii tresci html, linki, obrazki itp bedace odnosnikami do wlasciwych stron/kategorii ? Dodatkowo: czy jesli ukryje kategorie by nie byla ona widoczna w menu kategorii z lewej strony (tam, gdzie znajduja sie produkty), to czy bedzie mogla normalnie funkcjonowac w tym gornym pasku?
Skoro menu wyswietla kategorie, to nie powinno stanowic problemu. Niemniej sluszna uwaga, pojawi sie? Ewentualnie moze dodac ukryty produkt? Sam bym to przetestowal bez problemu, gdyby tylko byla taka opcja.
Menu: tworząc menu nagłówka, dodajesz do niego konkretne strony (wybór strony, dodanie do paska) lub kategorie (każda osobno lub opcja: dodaj listę kategorii/menu). Jeśli chciałbyś osiągnąć podobny efekt dla stron informacyjnych, tj. o firmie i pod nim kontakt, dojazd itp. trzeba by ręcznie dodać/utworzyć menu. Tego typu zmiana została opisana na forum, jest to jednak indywidualna modyfikacja. Pytanie czy to jest konieczne/czy nie generuje zbędnego klikania. Pamiętając o tym że nagłówek strony pełni często inną funkcję niż stopka, gdzie takie informacje będą się o wiele lepiej prezentowały. Podkategorie: przeniosłem podkategorie do kategorii, rozwijają się dalej tak jak oczekujesz. Mniejszy priorytet: rozwiń o co chodzi proszę? Tworzenie opisu kategorii: tak, możesz w opisie podkategorii dodawać obrazy, tekst, linki czyli albo zbudować część informacyjną albo, jak robi to wiele sklepów, wykorzystać opis kategorii do utworzenia np. menu obrazkowego (obrazki podkategorii z linkami). Analogicznie możesz zastąpić standardowe MENU (moduł) własnym modułem zawierającym obrazy, tekst, linki. Tak stworzone są m.in pokazane w szablonie Garnitury, krawaty i koszule. Ukrywanie pozycji menu: jeśli zmienisz aktywność wybranej kategorii na nieaktywną, przestanie ona być dostępna. Nie dodasz jej także do nagłówka i stopki. W tej sytuacji albo nagłówek tworzysz pod siebie (możesz aktywować dowolne kategorie główne lub całe menu) albo menu (moduł po lewej) tworzysz od nowa ręcznie jako pusty moduł z linkami do kategorii.
przy okazji dla testów masz tu sklep testowy https://home.pl/sklepy-internetowe i możesz sprawdzić niektóre funkcje.
Czyli rozwijane menu nie ogranicza się jedynie do kategorii, które posiada sklep i można w nim uwzględniać również strony sklepu? To najważniejsza kwestia i chciałbym rozwiać wszelką wątpliwość. To był jedynie przykład. Tak naprawdę interesuje mnie następująca funkcjonalność. Chcę by kategorie sklepu widoczne były na pasku u góry, zamiast w tradycyjnej liście po lewej stronie. Chcę by każda z tych kategorii rozwijała się na podkategorie, ewentualnie podpodkategorie (moje pytanie: czy wyświetli się w takim menu podpodkategoria? czy rozwijane menu może mieć tylko określoną "głębokość"?). Po kliknięciu w tę podkategorię użytkownik ma być przeniesiony na stronę, gdzie w formie "kafelków" (w tej roli prawdopodobnie proste kwadratowe JPG z logami marek) widnieć będą odnośniki do produktów konkretnej marki należących do wybranej wcześniej kategorii. Podobne rozwiazanie funkcjonuje na stronie: https://maxmedik.pl gdzie to menu mozna zobaczyc w dolnej czesci glownego bannera. Dopytanie: Czyli jesli stworzymy Rozwijane menu, w ktorym bedzie kategoria, a w niej podkategoria bez produktu to moge zrobic tak, ze po kliknieciu jej uzytkownik zostaje przeniesiony na pusta strone kategorii, w ktorej opisie widnieja wspomniane kafelki bedace odnosnikami juz do wlasciwych miejsc na stronie? Ja wiem, ze to nieco karkolomne rozwiazanie, nie wprowadzalbym go gdybym mial wyjscie. Chce sie z tego wywiazac mozliwie najlepiej. Nie wytłumaczyłem wcześniej jaki efekt chcę osiągnąć, ponieważ chcialem mozliwie najprosciej wyjasnic mechanizm. Menu naglowkowe we wspomnianym szkielecie rozwija sie, gdy najezdza na nie kursor. Czy da sie zrobic tak, by rozwijalo sie gdy uzytkownik KLIKNIE, zamiast NAJECHAC. Jeszcze jedno pytanie: czy tak samo dziala to we wszystkich platnych szkieletach posiadajacych rozwijane menu w naglowkach, czy mowimy jedynie o tym konkretnym? Dziekuje za pomoc!
Zajrzyj http://click-szablon28.home.pl/ i sprawdź: Menu --> Owoce --> Cytrusowe Dla kategorii produktów, tak to wygląda, dla stron informacyjnych, nie da się tego zrobić w ustawieniach, trzeba ręcznie modyfikować JS/.tpl Jeśli więc chodzi o produkty, tak, zrobisz to i możesz to sprawdzić nawet na wersji DEMO sklepu lub dowolnej innej wersji sklepu jaki posiadasz lub zarejestrujesz na 14 dni. Analogicznie kafelkowe menu, także do wykonania. Generowanie listy produktów producenta: tu są 2 opcje, 1: generowanie linku do produktów producenta, pobiera listę z całego sklepu. Link uzyskasz wchodząc na wybrany produkt i klikając np. w logo producenta. 2: generowanie listy produktów producenta dla wybranej kategorii, też można to zrobić, ręcznie. W Konfiguracja --> Wygląd --> Aktywny styl graficzny --> Moduły, jest moduł o nazwie Opcje przeglądania. Odpowiada on za dodanie np. na karcie kategorii dodatkowych filtrów, np. po nazwie, producencie, zakresie cen, atrybutach itp. tu też wybierając aktywny wybór producenta, można generować linki do stron konkretnych kategorii i produktów dla nich aktywnych. Co do klikania i rozwijania, nie wiem, to już modyfikacje zaawansowane stylu, pytanie do reszty użytkowników lub np. @gabiec.pl Szablony różnią się wieloma funkcjami, trudno mi odpowiedzieć na pytanie które jakie "bajery" mają. Pamiętaj, że szablony to przede wszystkim drobne modyfikacje na potrzeby edycji wyglądu, jeśli chodzi o same mechanizmy to już elementy których wdrożenie nadal może wymagać pomocy agencji interaktywnej (lub uda nam się to załatwić na forum). Warto zastanowić się także, czy nie lepszym rozwiązaniem będzie od razu skorzystanie z pomocy agencji i zamówienie własnego projektu ze zmianami: https://home.pl/sklepy-internetowe/grafika cena jest wyższa, ale to i tak niewiele w stosunku do tworzenia całego szablonu od podstaw czy o budowaniu sklepu nie wspomnę nawet.