Ogólne Obsługa metody LOCK w HTTP (WebDAV)

Dyskusja w 'Sugestie i zgłoszenia' rozpoczęta przez użytkownika konrad77, 9 Kwiecień 2017.

1. konrad77

konrad77 Nowy użytkownik

Docenione treści:
    0
    Witam,

Próbuję uruchomić na swojej stronie serwer WebDAV, który działa tylko w oparciu o PHP. Żeby usługa WebDAV działała - klient - w tym przypadku Microsoft Word - po odczytaniu pliku - wysyła żądanie HTTP z metodą LOCK. To żądanie - po trafieniu do serwera WebDAV powoduje zablokowanie pliku do edycji przez innych użytkowników.
    Obsługa tego żądania nie jest krytyczna - nie mniej - w przypadku klienta Office - jest konieczna aby Microsoft Word otworzył plik w trybie do edycji.

Po kilku testach mam jednak podejrzenie, że Państwa hosting nie umożliwia takiej komunikacji - to znaczy nie można wysłać żądanie HTTP z tą metodą. Czy tak jest rzeczywiście a jeśli tak - to czy istnieje możliwość odblokowanie metod umożliwiających obsługę WebDAV. Nie chodzi mi nawet o samą usługę WebDAV ale o umożliwienie komunikacji z metodami wymaganymi przez tą obsługę.

Dziękuję za pomoc,

2. Mariusz

Mariusz pomoc.home.pl Moderator forum

Docenione treści:
    302
    @konrad77 na hostingu współdzielonym WebDAV nie jest dostępny. Wystawiłem zapytanie w sprawie potencjalnych planów jego wprowadzenia. Numer zgłoszenia: FEEDBACK-1095.

edit: Planujemy wprowadzić WebDav, ale nie jesteśmy w stanie podać w tym momencie jakiegokolwiek terminu.

Poleć forum znajomym