Dzień dobry, Czy instrukcja zabezpieczenia dostępu dla całego katalogu działa także dla pojedynczego pliku? Code: <Files nazwa.pliku> AuthUserFile .htpasswd AuthName "Dostep autoryzowany" AuthType Basic require valid-user </Files> https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/jak-korzystac-z-pliku-htpasswd-na-serwerze-w-home-pl/
Powinno być to możliwe, kwestia doprecyzowania lokalizacji. Ze swojej strony aby nie błądzić, wystawiam zgłoszenie. Jak tylko dowiem się coś więcej, dam znać, albo @Mariusz ZUIW-45383
jeśli samo zabezpieczenie to powinno zadziałać choćby: Code: <Files "*nazwapliku"> deny from all </Files> ale nie testowałem
Rozwiązanie podane przez @TheL jak najbardziej działa. Pozwoliłem sobie zaktualizować artykuł w pomoc.home.pl na temat htpasswd - dodając do artykułu odpowiednie instrukcje dla pojedynczego pliku. @schlesiener skorzystaj z instrukcji, którą zaktualizowałem w artykule na pomoc.home.pl. Tak powinien wyglądać przykładowy kod w pliku .htaccess, który spowoduje blokadę dostępu do pliku (w tym przypadku będzie to plik phpinfo.php, znajdujący się w tym samym katalogu co plik .htaccess. Code: AuthType Basic AuthName "Moja prywatna strefa. Zakaz wstepu." AuthUserFile .htpasswd <Files phpinfo.php> require valid-user </Files>
Dziękuję za wyjaśnienie, teraz rzeczywiście działa. Różnica w porównaniu do standardowego Apache'a jest więc najwyraźniej taka, że dyrektywy Auth* w pliku .htaccess muszą obowiązkowo znaleźć się poza sekcją <Files>. Wcześniej też się zgłaszało zapytanie autoryzacji, ale hasło było odrzucane.